12 svetovnih arhitekturnih znamenitosti, ki naj jih otroci poznajo

Kako otrokom skozi igro omogočiti, da razvijajo svojo predstavo o svetu, celinah, državah, zgodovinskih obdobjih in arhitekturi? Predstavljam vam aktivnost, ki združuje spoznavanje geografije, zgodovinskih obdobij in arhitekture in se jo lahko igramo vedno znova in znova ter vedno znova odkrivamo nove stvari. Poučno tudi za starše!

Za igro potrebujete:

Ta igrica sicer potrebuje nekaj več priprave, vendar nam bo pripravljen material prišel še velikokrat zelo prav.

Ko sem razmišljala o tem katere bi bile tiste  glavne arhitekturne znamenitosti s katerimi bi seznanila moje otroke, sem imela seveda kar nekaj preglavic. Odločitev je bila nato zelo praktične narave. Ideja, da bodo sami postavljali miniaturne figurice po zemljevidu je prevladala in moram priznati, da se je izkazala tudi za pravilno odločitev. Omejena sem bila torej s figuricami, ki sem jih lahko naročila, vendar pa se le te uvrščajo v pomembna zgodovinska in tudi različna kulturna okolja in predstavljajo pomembnejše kulturno umetniške ter zgodovinske arhitekturne spomenike.

12 svetovnih arhitekturnih zgodovinskih spomenikov s katerimi se mi trenutno igramo je:

 1. Big Ben, London, Velika Britanija
 2. Eifllov stolp, Pariz, Francija
 3. Poševni stolp v Pisi, Italija
 4. Kolosej, Rim, Italija
 5. Partenon, Atene, Grčija
 6. Piramide v Gizi, Egipt
 7. Kip svobode, New York, ZDA
 8. Tadž Mahal, Indija
 9. Empire State Building, New York, ZDA
 10. Majevski Tempelj napisov, Mehika
 11. Kitajski zid, Kitajska
 12. Dodala sem še eno arhitekturno stavbo za katero sicer nimam figurice, vendar nisem želela pustiti Avstralije prazne – Sydneysko operno hišo, Avstralija

Kako igra poteka?

 • Iz filca sem izrezala obrise šestih svetovnih kontinentov. S pomočjo otroškega zemljevida sveta ali pa kakšnega drugega zemljevida sveta skupaj z otroci sestavimo svoj barvni zemljevid sveta. Pri tem so otrokom v pomoč barvni kartončki z napisi posameznih celin. Poizkušam se čim manj vmešavati, seveda pa jih vzpodbujam z raznimi namigi, da ne bi izgubili volje.

celine

DSC03498

 • na sestavljen barvni zemljevid iz filca jim jaz postavim figurice svetovnih znamenitosti
 • otroci nato iščejo kraje, kjer se te znamenitosti nahajajo na velikem otroškem zemljevidu in nanje postavljajo miniaturne figurice

DSC00176

 • Otrokom o vsaki figuri povem toliko, kot vidim, da jih pritegne. Včasih se več pogovarjamo o starem Rimu iz časa, ko je bil zgrajen Kolosej in drugič več o Avstraliji in nenavadni sodobni obliki Sydnejske operne hiše. Zadnjič pa jih je na primer pritegnila zgodba o gradnji piramid v Gizi in smo si nato pogledali dokumentarni filmček o piramidah ter celo izposodili knjigo v knjižnici.

celine s figuricami

Žiga arhit figurice

DSC00181

Smo ugotovili, da je najboljše, če zemljevid nalepimo na tla otroške sobe, tako se nam ne viha in ne trga. Odlično se je obnesel tudi ob pometanju in pomivanju, ko ga ne potrebujemo pa ga pokrijemo s preprogo.

Leave a Reply