Ali ste vedeli, da so v Sloveniji nekoč uporabljali mline na veter? Družinsko potepanje po Prekmurju.

Če ne greš, potem ne veš! Pa kako resničen je tale izrek. Bil je vikend v juliju, ki smo ga nameravali preživeti na morju, vendar so napovedovali zares slabo vreme. Skoraj smo že ostali doma, vendar nas je preganjal tisti občutek, ko se že na pol spakiraš in se čustveno pripraviš, da nekam greš…

Pa smo šli, za lepšim vremenom, ki se je še najboljše kazalo v Prekmurju. Kljub oblakom in nekaj kapljicam dežja smo raziskali nekaj točk v tem delu naše prelepe deželice in prav uživali v novih odkritjih.

Zadnji mlin na veter v Sloveniji

Moram priznati, da nisem imela pojma, da so nekoč v Sloveniji za mletje zrnja v moko uporabljali tudi mline na veter, ki so sicer tako značilni za Nizozemsko. Pri nas so bili to predvsem manjši leseni objekti v sklopu kmetij ali fevdalnih posesti in so jih po potrebi prestavljali. V Sloveniji naj bi jih bilo, predvsem na območju Prekmurja nekoč okrog 100, danes pa si lahko ogledate zgolj en delujoč primer mlina na veter na Stari Gori v Slovenskih goricah. Ta mlin predstavlja spomenik vaške kulturne dediščine, povečano kopijo še zadnjega delujočega mlina na veter v Sloveniji, ki danes v turistične namene melje moko.

Najbolj nora stvar v mlinu, ki nas je vse navdušila

Vetrnica, ki poganja mlinsko napravo z mlinskima kamnoma je pritrjena na gibljivi pogonski del, da se lahko obrača v smer pihanja vetra. Poenostavljeno povedano – obrača se cela streha. Očka je moral sklonit glavo, otroci so uprli svoje močne ročice in zavrteli streho, juhu!

mlin

Etnološki muzej

Nekaj metrov stran od mlina na veter, v središču vasi je v nekdanji šolski stavbi urejen etnološki muzej kmečkega in obrtniškega orodja. Zbirka je zares zelo obširna in toplo priporočam, da si jo ogledate skupaj z vodičko iz turističnega društva, kajti bilo je kar nekaj predmetov za katere otrokom oba z možem nisva znala povedati čemu so v starih časih služili, gospa pa je poznala prav sleherno stvar. Nasproti muzeja stoji čudovita cerkev Svetega duha, ki se bohoti s svojim 45m visokim zvonikom, bogato baročno notranjostjo in drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji.

miza je postelja

Mlin na Muri

Od mlina na veter smo se odpravili do samo pol urice oddaljenega mlina na Muri (Otok ljubezni) in spoznali še drugo pogonsko silo, ki zavrti mlinska kamna, da zmeljeta zrna v moko.

In še o fantu iz bajtarske družine, ki je postal velik izumitelj in tovarnar

Tale možakar me je pa presenetil. Pa tako malo se ve o njem. Izumitelj Janez Puh. Od sina revnega bajtarja, preko ključavničarskega vajenca do človeka, ki je prvi na svetu izdelal bicikel z enako velikima kolesoma, razvil 21 različnih avtomobilskih tipov in v Gradcu ustanovil veliko tovarno koles, motorjev in avtomobilov. V kraju Sakušak v Sovenskih goricah, kjer se je rodil Janez Puh, so šele nakaj let nazaj postavili muzej temu izjemnemu človeku. Muzej je postavljen v “cimpračo” v kakršni se je rodil in živel Janez Puh kot otrok. Priporočamo obisk!

puhov muzej

Ptujski grad

Gradovi so otrokom vedno všeč, saj se v njih skrivajo skrivnosti iz številnih otroških pravljic in zgodbic. Otroci si v gradovih predstavljajo moč kraljev in njihovih vitezov ter lepoto kraljičen in princez. Na Ptujskem gradu je v pravih grajskih sobanah ohranjeno kar nekaj grajskega pohištva in drugega drobnega inventarja, ki nam daje vpogled v življenje fevdalne gospode nekje od 16. do 19. stoletja. Poleg tega si lahko ogledate viteške oklepe in orožje ter zbirko starih glasbil. Na gradu je postavljena tudi zbirka pustnih mask kjer se lahko otroci oblečejo v čisto pravo kurentovo masko. Naši otroci so povedali, da je zeloooooo težka.

meč

zmajski lestenec

Žiga kurent

 

Leave a Reply