Glasba in likovna umetnost

Glasba je odlično sredstvo za vzpodbujanje domišljije in za prepoznavanje različnih občutkov, čustev, ki jih le ta v nas prebuja. Moji otroci obooooožujejo slikanje na platno, predvsem starejša dva. Vendar pa sem opazila, da otroci potrebujejo določeno stopnjo usmeritve, sicer so izgubljeni z vsemi svojimi neskončnimi idejami. Glasba se je izkazala kot izvrstno orodje, ki pomaga otrokom, da usmerijo svoje misli v neko idejo in iz nje razvijajo svoje slikarske umetnije. Poleg tega jih pravilno izbrana glasba pred ustvarjanjem umirja.

Untitled-4a

Untitled-1

Prednosti te aktivnosti za otroke: seznanjanje s klasično glasbo, navajanje na pozorno poslušanje, prepoznavanje različnih glasbenih razpoloženj, lastno ustvarjalno izražanje, spoznavanje mešanja barv,…

6 najpomembnejših stvari, ki jih moramo pri tem upoštevati:

  1. Glasbo poslušamo preden začnemo likovno ustvarjati in jo nato ugasnemo. Med slikanjem glasbe ne predvajamo več.
  2. Otroke poskušamo vzpodbuditi, da ob poslušanju zaprejo oči in so povsem tiho.
  3. Po koncu posnetka se pogovorimo z njimi o tem kaj so poslušali in na kaj jih je glasba asociirala. Ponavadi zavrtim še enkrat in jih prosim, da mi zaupajo svoje občutke o tem kaj je po njihovem skladatelj želel izrazit v določenem glasbenem motivu.
  4. Gasbeni odlomek mora biti kratek in glasbeno “pripoveden”, lahko je kakšno klasično simfonično orkestralno delo ali pa solistična skladba za inštrument.
  5. Otroka med ustvarjanjem ne motimo, ne usmerjamo, ne dajemo nepotrebnih nasvetov, da ne zmotimo njegove koncentracije in miselnega toka. Pomagam jim le pri mešanju barv.Untitled-76. Ni pomemben toliko končen izdelek kot je pomemben sam proces ustvarjanja, užitek ob ustvarjanju. Vsak izdelek mora biti pohvaljen ter vzpodbuda otroku, da bo ustvarjal naprej z veseljem in otroško vnemo.

Kaj me vedno znova preseneti, ko moje tri male umetnike opazujem pri njihovem ustvarjanju:

  • suvereno se lotijo velike bele površine pred sabo
  • imajo neverjeten notranji občutek za kompozicijo, da zapolnijo površino
  • ljubijo vzorce in jih ustvarjajo popolnoma spontano

Primer našega likovnega ustvarjanja sta tudi spodnji dve risbi na platno z gostimi “tempera” barvami, ki sedaj krasita hodnik našega stanovanja.

 

Poslušali smo: Orkestralno suito “PEER GYNT I” skladatelja Edvarda Griega, stavek z naslovom Jutranje razpoloženje.

Odzivi starejših dveh otrok na moje vprašanje na kaj jih ta glasba spomni so bili različni, pa vendarle na nek način podobni. Na primer:

  • ŽIVA: “Kot dežne kapljice.”
  • ŽIGA: “Kot bi letel metuljček.”

Nato sem ju pustila, da poslušata še enkrat in ju po koncu poslušanja prepustila njunemu ustvarjanju z barvami. Med seboj se nista pogovarjala. Po nekaj minutah sem ju nato le vprašala kaj slikata in oba sta  na moje veliko presenečenje slikala MORJE. Eden zelo konkretno risbo in drugi bolj ploskovno, abstraktno. Ta nežna skladba ju je oba na koncu najbolj asociirala na morje.

slikamo morje

Naš najmlajši, dvoinpolletnik mora seveda nujno početi vse, kar počneta tudi njegov bratec in sestrica.

Untitled-5

V kolikor bi želeli še kakšen namig glede izbire glasbe mi pišite na info@otrociarhitekturaglasba.com.

 

Leave a Reply