Kako otrokom približati arhitekturno dediščino? Družinsko potepanje po Gorenjski.

Kot arhitektka se večkrat sprašujem kaj naj otrokom posredujem s tega mojega poklicnega področja. Kaj bi bilo pa dobro, da bi tudi oni o arhitekturi vedeli in kako narediti vse skupaj njim zanimivo. No, zopet me je eno od naših “vandranj” po Sloveniji samodejno pripeljalo do odgovorov…

Med poletnimi počitnicami smo se čez vikend odpravili na Gorenjsko. Obožujemo ta del Slovenije in se večkrat na leto odpravimo tja. Radi imamo aktivne počitnice, zato seboj vedno vozimo kolesa, v prtljažniku pa pohodne čevlje, nahrbtnik za Lukija in piknik odeje. In kje se torej začne arhitektura?

Jaz, med pohodom po dolini Voje: “Otroci, poglejte to pravljično staro domačijo, kako čudovit kraj.”

Žiga: “Ja, mami, kaj ne bi bilo fajn, če bi mi tukaj zgradili eno veliko hišo in bi se preselili.”

No, in tako se je vse skupaj začelo…

fotke s podnapisi

Vsi otroci opazijo, da je nekaj staro ali novo. Naša naloga pa je, da jim razložimo kdaj je boljše izbrati staro, novo ali “novo v starem”. Na današnje otroke močno vpliva duh sodobne potrošniške družbe. Med pohodniškim izletom po prelepi dolini Voje sem jim poizkušala razložiti zakaj tam ne stojijo nove in sodobne hiše, zakaj do tja ne pelje široka asfaltirana cesta, zakaj ni trgovine in zakaj v planinski koči ne želijo prodajati sladoleda. Njihovim letom primerno izbiram besede in razloge zakaj je prav, da ohranjamo nekatere kraje in stavbe takšne kot so, v njihovem naravnem okolju in jim damo novo vsebino, da ne propadajo. Nekaj mojih argumentov otrokom:

  • tudi vi boste nekoč odrasli in imeli svoje otroke, ki jih boste želeli peljati po teh prelepih poteh svoje dežele, po katerih mi sedaj hodimo in jim pripovedovali svoje dogodivščine iz otroštva
  • ko enkrat nekaj zgradimo, to ostane in ne moremo vrniti narave nazaj oziroma traja dlje kot bomo mi živeli (in potem se seveda nadaljuje pogovor o tem koliko časa pa mi živimo…)
  • nekatere stare kmečke hiše in poslopja nam pripovedujejo neverjetne zgodbe o življenju naših babic in dedkov, vas zanima kako?
  • kaj ni zabavno, da si lahko ogledamo kako so živeli ljudje v starih časih, kako so gradili svoje hiše, kje so spali, kaj so jedli, kako so se umivali, kakšne igračke so imeli otroci,…
  • če bi dovolili, da se tukaj gradijo mesta ali vasi ne bi bilo več teh čudovitih cvetočih travnikov po katerih vi sedaj tekate in se valjate
  • poslušajte v kakšnem miru se sprehajamo, brez skrbi, da bi nas povozil avto
  • tudi živali so živa bitja, ki si zaslužijo, da pustimo njihove domove pri miru

Žal mnogo odraslih razmišlja tako, kot zgoraj moj sedemletnik, zato marsikje izginja stavbna dediščina. Jaz pa kot pravi pregovor “Kamen na kamen…” verjamem, da se skozi naše pogovore nekje le gradi v njihovih glavicah zavedanje in spoštovanje do narave, naših prednikov in naših potomcev.

dolina Voje

Med kolesarjenjem po čudoviti kolesarski poti v Kranjski Gori otroke običajno opomnim na kozolce, na njihov prvotni namen in na to zakaj izginjajo. Ta kolesarska pot je mimogrede ena izmed najprimernejših kolesarskih poti za otroke v Sloveniji in je povsem ločena od ceste za motorni promet, poteka pa od Mojstrane in vse do Belopeških jezer v Italiji.

kranjska gora

kozolec

Kje lahko tudi poleti potipate sneg?

Glede na uspehe naših smučarskih skakalcev nikakor nismo mogli izpustiti Planice iz našega načrta. Otrokom smo obljubili, da se bomo enkrat pa le povzpeli na vrh velikanke, toda, ko smo prišli do tja sedežnica ni obratovala, zato smo se pogumno odpravili navzgor po stopnicah. Peš torej. Najmlajši pa v nahrbtniku. Vsi smo si nato v dolini prislužili naaaaajvečji sladoled kar so jih imeli. V planici je zgrajen nov nordijski center katerega ob prihodu komaj opaziš saj je večji del vkopan pod zemljo. Z vrha skakalnice šele dobiš občutek za kakšen kompleks gre, kar sem razložila tudi otrokom. Arhitektura, ki je ne opaziš, ultra sodobna, a vendarle prijazna do okoliške panorame. “Kje pa je kaj?” so me spraševali otroci. In največje presenečenje je bila seveda ravno ta podzemna tekaška steza, ki obratuje celo poleti in smo lahko potipali sneeeeeg in občutili zimski mraz!

Kaj smo odnesli od te lekcije: Tudi sodobne stavbe so lahko prijazne in spoštljive do okolja.

planica

Leave a Reply