VIKEND DRUŽINSKI IZLET NA DUNAJ

ARHITEKTURA, GLASBA, ZNANOST IN TEHNOLOGIJA ZA MAJHNE IN VELIKE

Kako so različna področja povezana med seboj spoznavam v vsakodnevnem življenju z otroci, najbolj pa to pride do izraza, ko se kam odpravimo. Naj za primer vzamem naše tridnevno potepanje po Dunaju, kjer se čudovito prepletajo mogočna historična dunajska arhitektura in bogata glasbena dediščina s pomembnimi tehničnimi in znanstvenimi odkritji. Dunaj je zares mesto, ki vas bo prevzelo s svojo neverjetno vsebino in kjer boste začutili zgodovino, ki ga je izoblikovala.

CENOVNO DOSTOPNO TUDI ZA VELIKO DRUŽINO

Trajanje izleta: 3 dni. 

Oddaljenost:  Na pot smo se odpravili z avtom. Od Novega mesta do Dunaja je  približno 450km. Naša pot je trajala dobre štiri ure. Seveda pa je čas trajanja poti odvisen od postankov, ki jih potrebujejo otroci.

Nastanitev: Da bi čim boljše doživeli utrip zgodovinskega mesta, smo si našli stanovanje v eni izmed starih meščanskih četrti. Airbnb se je izkazal za odlično izbiro iskanja prenočišča. Nastanjeni smo bili v prenovljenem meščanskem stanovanju v stavbi iz 18.stoletja v bližini Palače Schönbrunn in živalskega vrta. Odlično izhodišče za nadaljno raziskovanje! Airbnb je tudi super rešitev za veliko družino, ker smo lahko najeli celotno stanovanje za ugodno ceno in predvsem veliko ceneje od hotela. V stanovanju si je po naših izkušnjah veliko lažje organizirati dneve, kar se tiče prehrane in počitka, kar je bistvenega pomena, ko potujemo z mlajšimi otroki.

TEHNIČNI MUZEJ DUNAJ 

1.dan

Otroci so neverjetni v tem, kako jih lahko nekatere stvari popolnoma prevzamejo in kako sproščeno opazujejo in srkajo informacije o vsem, kar jih navduši. Zame v vlogi mame je pravzaprav največji izziv to, kako jih ne preveč usmerjati v stvari, ki se meni zdijo pomembne, temveč jim dovoliti in pustiti, da sami raziskujejo in odkrivajo svoja zanimanja. Vendar kakorkoli idealno se že sliši to »dovoliti jim prosto raziskovati«, postane s tremi otroki, ki navdušeno tekajo vsak v svojo smer v  veliki hali tehničnega muzeja to pravcati podvig. No ja, so takšne in drugačne male zvijače, ki nama z Alešem pomagajo, da usmerjava dogajanje in še vedno ohraniva vajeti v svojih rokah, ampak o tem kdaj drugič.

Tehnični muzej torej. Če se boste kadarkoli odpravili na Dunaj, ga nikar ne izpustite iz svojega načrta ogledov. Z otroci smo se vrnili v preteklost, ko smo si ogledovali prave starinske lokomotive, vagone, kočije, avtomobile, letala, gasilsko opremo, medicinsko opremo, turbine namenjene težki industriji in še in še več. Ena izmed boljših stvari, ki jih muzej ponuja je tudi ta, da je mnogo razstavnih eksponatov narejenih tako, da jih lahko preizkusimo, doživimo in skozi lastno izkušnjo spoznavamo njihovo delovanje. To je bilo otrokom še posebej zanimivo na oddelku znanosti. Tako sva se tudi z Alešem naučila marsikaj o tem kako so včasih in kako danes delujejo komunikacije in mediji. Pa posebna razstava glasbil, kjer spoznamo kako npr. delujejo orgle in sami preizkusimo igranje z menjavo registrov. Na koncu pa še igralnica, ki je ravno tako polna nekih doživetij in doda piko na i celotnemu obisku muzeja. Pa še mami in oči si malo oddahneta!

RAZISKOVANJE MESTA

2. dan

Avto smo za štiri dni parkirali v bližini našega penočišča in se po mestu potepali in prevažali zgolj s podzemno železnico in tramvaji. Moram poudariti, da je mreža javnega mestnega prometa na Dunaju zelo dobro urejena in zagotovo zelo dobra odločitev za raziskovanje mestnih znamenitosti. Pri tem smo ugotovili, da je prestopanje zelo zabavno, učili smo se branja načrta mestne železnice, šteli smo postaje do cilja, prestopali iz sodobnega v historični tramvaj in ves čas opazovali mogočno dunajsko arhitekturo, med drugim mestno hišo, Parlament, Dunajsko opero

Med sprehodom po mestu smo se seveda ustavili in vstopili v GOTSKO KATERDALO SV. ŠTEFANA, ki je na otroke s svojo impresivno notranjostjo naredila precejšen vtis. Še boljša pa je bila izkušnja v HIŠI GLASBE (Haus der Musik). Izvrstno doživetje! Kolikokrat po tem izletu se je Živa še spomnila na zabavno stopnišče v obliki klavirskih tipk, ki zaigrajo, ko stopaš po njih. Jaz bi tale muzej, ki se nahaja v središču mesta poimenovala kar hiša čutnih doživetij.hiša glasbe Dunaj_1

Smo pa seveda poiskali tudi MOZARTOVO HIŠO nekaj ulic naprej, vendar smo bili že preutrujeni, da bi vstopili in si jo ogledali.

Palača Schönbrunn. Stvar je precej velika, zato sva z Alešem prilagodila naš ogled palače malim nogicam. Vzeli smo najkrajšo pot ogleda po palači, kar je bilo čisto dovolj, da so se spoznali z življenjem nekdanjih dvorjanov in cesarjev. Park za palačo pa je bil nato v sončnem dnevu, ki nas je spremljal pravi užitek, še posebno, ko smo se podali v raziskovanje resničnega naravnega labirinta.DSC00752

ŽIVALSKI VRT in večerna vožnja s tramvajem

3.dan

Dunajski živalski vrt. Obisk živalskega vrta je pri majhnih otrocih kar nekakšen »must see«, drži pa tudi dejstvo, da je Dunajski živalski vrt eden boljših v Evropi in se ga splača obiskati. Moje mnenje o živalskih vrtovih, kjer gledaš živali zaprte v kletkah sicer ni ravno v prid tem ustanovam, se pa otroci kljub vsemu naučijo veliko o življenju teh živali, o ogroženosti in nevarnosti izumiranja določenih vrst. In zares vse, prav vse je prilagojeno temu, da je izkušnja tako za otroke kot za starše prijetna, zabavna in poučna. Nas je pa po kosilu žal pregnala ploha in smo  obisk živalskega vrta nekoliko predčasno zaključili.

Popoldne se je na naše veselje zjasnilo in zaželeli smo si vožnje z velikim kolesom v zabaviščnem parku Prater, vendar smo si hitro premislili, ko smo zagledali kolono turistov, ki je čakala na vstopnice, zato smo se obrnili in se rajši odločili za mestno večerno vožnjo s tramvajem ter kratek postanek pri arhitekturno in zgodovinsko najbolj pomembnih dunajskih arhitekturnih spomenikih, kot je Hofburg, Narodna knjižnica, Naravoslovni muzej in Muzej umetnostne zgodovine. Tokrat smo si ogledali samo njihovo zunanjost, ob naslenjem obisku Dunaja pa morda katerega izmed teh muzejev spoznamo podrobneje. Večerno osvetljene so bile stavbe še posebno veličastne. No, ja, resnici na ljubo – to je bil bolj postanek za mojo dušo, kajti male nogice in glavice so bile že čisto prepolne vsega kar so doživele v teh treh dneh.DSC00686

Leave a Reply