Zakaj je petje neprecenljiva popotnica za življenje?

Glasbena vzgoja ne pomaga otrokom zgolj k boljši muzikalnosti, ampak prispeva mnogo več, ker jim pomaga odkrivati njihove ustvarjalne moči. Glasba spodbuja ustvarjalnost na tako visoki ravni, da zares ne potrebujemo drugih razlogov za ukvarjanje z njo.

Petje bi moralo biti osnova zgodnjega glasbenega izobraževanja.

Še preden so dojenčki sposobni držati v rokah celo najenostavnejše ritmične inštrumentke, kot so preproste ropotuljice, pa lahko na različne načine sodelujejo pri petju. Že zelo zgodaj namreč prisluhnejo petju ostalih ljudi okrog sebe in se nanj odzovejo z oblikovanjem lastnih glasov in zvokov. Petje otroke spodbuja k simultanemu učenju besedila in melodije pesmi ter k ritmičnemu ponavljanju izštevank. Z zgodnjim vključevanjem petja v dojenčkovo življenje mu omogočamo spontano zgraditi širok repertoar glasbe, ki jo lahko v kasnejšem obdobju izražajo samostojno ali z drugimi. S petjem se naučijo razlikovati zvoke in jih analizirati na njim lasten način. Ljudske pesmice, na primer, so čudovite za odkrivanje načinov, kako v glasbi delujeta ritem in ponavljanje. Skozi petje otroci gradijo besednjak zvokov in idej, ki jih, ko pride njihov čas, tako radi uporabijo v svojih lastnih »muziciranjih«.

Rezultat iskanja slik za singing to a baby

Naša želja pravzaprav je, da bi vsak otrok imel možnost izraziti svojo lastno glasbo skozi moč svoje notranje kreativnosti. To je tudi eno izmed glavnih izhodišč glasbenih uric – dati otrokom zavest in samozaupanje, da lahko sami na svoj lasten način poustvarjajo slišane vzorce, melodije, ritme, rime.

Petju naj se pridružijo tudi gibanje, ploskanje, ples. Gibanje bo še povečalo glasbeno dojemanje in učenje. Skratka, petje in gibanje naj se čim bolj zgodaj vključita v življenje otrok. Tako jim boste podarili neprecenljivo popotnico za življenje.

Se sprašujete kaj in kako naj pojete svojemu otroku?

  • Pričnite s preprostimi uspavankami (če se ne spomnite nobene, si jo izmislite).
  • Pojte ob dobri otroški glasbi (100 najlepših otroških pesmic Janeza Bitenca je ena od čudovitih zgoščenk, ki jo toplo priporočam).
  • Pojte pesmi o in ob vsakdanjih aktivnostih (pesem za nežno prebujanje, o umivanju, ob oblačenju, pri uspavanju,…).
  • Pojte ali mrmrajte svoje najljubše pesmi iz mladosti.
  • V pesem pogosto vključite otrokovo ime in zagotavljam vam, da jo bodo želeli slišati vedno znova in znova.
  • Pojte, pojte in pojte! Ne glede na vaš posluh, ne prikrajšajte otroka za vaš glas, kajti mamin glas je za dojenčka preprosto najlepši zvok na vsem širnem svetu.

 

V kolikor vas zanima še več o pomenu zgodnjega vključevanja glasbe v življenje otrok ali iščete ideje in nasvete kako na pravilen način približati glasbo najmlajšim, potem obiščite moj blog OAG ali pa mi pišite na info@otrociarhitekturaglasba.com. Z veseljem bom odgovorila na vaša vprašanja in delila z vami svoja znanja in izkušnje.

Seveda ste lepo vabljeni tudi, da se nam pridružite na glasbenih uricah, ob sredah (starost 1-3) in četrtkih (starost 3-5), ob 17. uri, v Podbrezniku pri Novem mestu.

Leave a Reply